A videók lejátszásához WM Player 10 szükséges!

Fotók

Nissan Qashqai Nissan Qashqai
"városi nomád"

Nissan Qashqai személyautónak terepjáró és egyterû

Nissan Qashqai terepjárónak személyautó

Nissan Qashqai a csomagtartó legnagyobb szélessége 1188 mm, hasznos magassága 779 mm

Nissan Qashqai hatalmas hûtött kesztyûtartó

Nissan Qashqai aktív biztonsági rendszerek egész sora

Nissan Qashqai elektronikus szabályzású ALL-MODE 4x4 hajtásrendszer

Nissan Qashqai CVT fokozatmentes sebességváltók

Nissan Qashqai - minek nevezzelek?


4x4 online
2007. február 22.

A marketingesek alaposan a tevék közé csaptak, amikor az autót "városi nomádnak" pozícionálták és egy Iránban, a sivatagban élõ nomád törzsrõl nevezték el. Ráadásul ez egy crossover, ami azt jelenti, hogy mindenbõl jutott bele egy kicsi, személyautónak terepjáró és egyterû, terepjárónak személyautó. Ja, a nevét így kell kimondani: káskáj. Japánban a jóval könnyebben kiejthetõ és leírható Dualis néven forgalmazzák.

Bár a kezdeti dizájn-koncepció Japánban készült, a QASHQAI tervezési és fejlesztési munkálatainak döntõ részét Európában, a londoni formatervezõ központban és a Nissan Európai Mûszaki Központban (NTCE) végezték. Tetõvonala egy sportkocsira vagy kupéra emlékeztet, meredek orra, széles lökhárítói és oldalmerevítése terepjárós.

Az angliai Sunderlandben gyártott Qashqai-modellre már megjelenésének elsõ hónapjában hatvanezer megrendelés érkezett, május végéig hatvanezret adtak át a vevõknek, akik az elõrejelzéseknek megfelelõen többnyire a C szegmensû személyautók használói körébõl érkeztek. A modell két- és négykerék-hajtású kivitelben készül, négyféle - benzinüzemû, illetve dízel- - motorral.

Hajtás, motor

Két- és négykerékhajtású kivitelben rendelhetõ, motorválasztéka pedig két-két benzines és dízelmotorból áll.
A motorpaletta az 1.6 literes, 115 LE (84 kW) teljesítményû benzinmotorral indul, majd az 1.5 literes, 106 LE (78 kW) teljesítményû dízelmotorral folytatódik. Ezeket követi a 2.0 literes motorpár, melyek közül a benzines 140 LE (104 kW), a dízel 150 LE (110 kW) teljesítményû. A közös nyomócsöves dízelmotorokat a Renault fejlesztette ki.
A motorok mellé öt- és hatfokozatú manuális, hatfokozatú automata, valamint továbbfejlesztett CVT fokozatmentes sebességváltók rendelhetõk.
Az X-Trailbõl ismert elektronikus szabályzású ALL-MODE 4x4 hajtásrendszer a 2.0 literes változatokhoz rendelhetõ. Ezzal a QASHQAI alapból elsõkerékhajtással megy, így takarékos. Ha bármelyik kereke megcsúszik, a rendszer ezt érzékeli és az elektronika aktivál a hátsó differenciálmûben egy tengelykapcsolót és szétosztja a nyomatékot az elsõ és a hátsó tengely között.

A gyári közlemény szerint az összkerékhajtásnak csak az a célja, hogy mindenfajta idõjárási körülmények és útviszonyok között biztonságos vezetést biztosítson.

A merev karosszéria aktív biztonsági rendszerek egész sorát foglalja magában. Ezekhez tartozik a legújabb generációjú ESP-rendszer, amely vészhelyzetben a fékerõt és a motor nyomatékát is szabályozza. A fékhatás melegedés miatti csökkenését hidraulikus fading-kompenzációval (HFC) felszerelt fékrendszerrel egyenlítík ki.
A két elsõ, a két oldalsó és a függönylégzsák az alapfelszereltséghez tartozik.

EuroNCAP törésteszt

A European New Car Assessment Programme (EuroNCAP) keretében a kontinensen nagy számban forgalomba helyezett új autókat értékelik: tizenegy év alatt 243 autótípust törésteszteltek.
Ami viszont ritkaság, és a Qashqai-nál megtörtént, hogy a fogyasztói érdekvédelemért létrehozott EuroNCAP fõtitkára, Adrian Hobbs gratulált a Nissannak az új családi autóhoz, amely az eddig vizsgált gépkocsik közül a legmagasabb pontszámot érte el és ötcsillagos minõsítést kapott a töréstesztek felnõtt utasvédelmére. A 36,83 pontos Qashqai alig maradt el a 37 ponttól, így majdnem maximálisan teljesítette az EuroNCAP szigorú frontális és oldalütközési elõírásait. A biztonsági öv becsatolására figyelmeztetõ rendszer értékelése során a lehetséges legnagyobb pontszámot kapta.
Négycsillagos értékelést kapott gyermekvédelemre, de eddig egyetlen kisméretû családi autó sem érte el ezen a teszten a maximális öt csillagot. A gyalogosvédelembõl csak két csillagot kapott, ami nem túl biztató az elütésbõl származó sérülések mérséklésének szempontjából, viszont csak 0,38 ponttal maradt el a három csillagot jelentõ szinttõl, ami már nem rossz a kategóriájában.

Családi autó

A csomagtartó legnagyobb szélessége 1188 mm, hasznos magassága 779 mm.

Végül: ami legjobb benne

A hatalmas hûtött kesztyûtartó 14 literes - ez éppen 15 doboznyi ital befogadására alkalmas!


A márkával kapcsolatos cikkek:

Nissan Navara - dupla kabin, dupla kesztyûtartó
Nissan Murano - a tér élménye, a design diadala
Nissan Pathfinder - ****-os törésteszt
Nissan X-Trail Columbia - mintatermék termékmintával