A videk lejtszshoz WM Player 10 szksges!

Fotk

Nissan Qashqai Nissan Qashqai
"vrosi nomd"

Nissan Qashqai szemlyautnak terepjr s egyter

Nissan Qashqai terepjrnak szemlyaut

Nissan Qashqai a csomagtart legnagyobb szlessge 1188 mm, hasznos magassga 779 mm

Nissan Qashqai hatalmas httt kesztytart

Nissan Qashqai aktv biztonsgi rendszerek egsz sora

Nissan Qashqai elektronikus szablyzs ALL-MODE 4x4 hajtsrendszer

Nissan Qashqai CVT fokozatmentes sebessgvltk

Nissan Qashqai - minek nevezzelek?


4x4 online
2007. februr 22.

A marketingesek alaposan a tevk kz csaptak, amikor az autt "vrosi nomdnak" pozcionltk s egy Irnban, a sivatagban l nomd trzsrl neveztk el. Radsul ez egy crossover, ami azt jelenti, hogy mindenbl jutott bele egy kicsi, szemlyautnak terepjr s egyter, terepjrnak szemlyaut. Ja, a nevt gy kell kimondani: kskj. Japnban a jval knnyebben kiejthet s lerhat Dualis nven forgalmazzk.

Br a kezdeti dizjn-koncepci Japnban kszlt, a QASHQAI tervezsi s fejlesztsi munklatainak dnt rszt Eurpban, a londoni formatervez kzpontban s a Nissan Eurpai Mszaki Kzpontban (NTCE) vgeztk. Tetvonala egy sportkocsira vagy kupra emlkeztet, meredek orra, szles lkhrti s oldalmerevtse terepjrs.

Az angliai Sunderlandben gyrtott Qashqai-modellre mr megjelensnek els hnapjban hatvanezer megrendels rkezett, mjus vgig hatvanezret adtak t a vevknek, akik az elrejelzseknek megfelelen tbbnyire a C szegmens szemlyautk hasznli krbl rkeztek. A modell kt- s ngykerk-hajts kivitelben kszl, ngyfle - benzinzem, illetve dzel- - motorral.

Hajts, motor

Kt- s ngykerkhajts kivitelben rendelhet, motorvlasztka pedig kt-kt benzines s dzelmotorbl ll.
A motorpaletta az 1.6 literes, 115 LE (84 kW) teljestmny benzinmotorral indul, majd az 1.5 literes, 106 LE (78 kW) teljestmny dzelmotorral folytatdik. Ezeket kveti a 2.0 literes motorpr, melyek kzl a benzines 140 LE (104 kW), a dzel 150 LE (110 kW) teljestmny. A kzs nyomcsves dzelmotorokat a Renault fejlesztette ki.
A motorok mell t- s hatfokozat manulis, hatfokozat automata, valamint tovbbfejlesztett CVT fokozatmentes sebessgvltk rendelhetk.
Az X-Trailbl ismert elektronikus szablyzs ALL-MODE 4x4 hajtsrendszer a 2.0 literes vltozatokhoz rendelhet. Ezzal a QASHQAI alapbl elskerkhajtssal megy, gy takarkos. Ha brmelyik kereke megcsszik, a rendszer ezt rzkeli s az elektronika aktivl a hts differencilmben egy tengelykapcsolt s sztosztja a nyomatkot az els s a hts tengely kztt.

A gyri kzlemny szerint az sszkerkhajtsnak csak az a clja, hogy mindenfajta idjrsi krlmnyek s tviszonyok kztt biztonsgos vezetst biztostson.

A merev karosszria aktv biztonsgi rendszerek egsz sort foglalja magban. Ezekhez tartozik a legjabb genercij ESP-rendszer, amely vszhelyzetben a fkert s a motor nyomatkt is szablyozza. A fkhats melegeds miatti cskkenst hidraulikus fading-kompenzcival (HFC) felszerelt fkrendszerrel egyenltk ki.
A kt els, a kt oldals s a fggnylgzsk az alapfelszereltsghez tartozik.

EuroNCAP trsteszt

A European New Car Assessment Programme (EuroNCAP) keretben a kontinensen nagy szmban forgalomba helyezett j autkat rtkelik: tizenegy v alatt 243 auttpust trsteszteltek.
Ami viszont ritkasg, s a Qashqai-nl megtrtnt, hogy a fogyaszti rdekvdelemrt ltrehozott EuroNCAP ftitkra, Adrian Hobbs gratullt a Nissannak az j csaldi authoz, amely az eddig vizsglt gpkocsik kzl a legmagasabb pontszmot rte el s tcsillagos minstst kapott a trstesztek felntt utasvdelmre. A 36,83 pontos Qashqai alig maradt el a 37 ponttl, gy majdnem maximlisan teljestette az EuroNCAP szigor frontlis s oldaltkzsi elrsait. A biztonsgi v becsatolsra figyelmeztet rendszer rtkelse sorn a lehetsges legnagyobb pontszmot kapta.
Ngycsillagos rtkelst kapott gyermekvdelemre, de eddig egyetlen kismret csaldi aut sem rte el ezen a teszten a maximlis t csillagot. A gyalogosvdelembl csak kt csillagot kapott, ami nem tl biztat az eltsbl szrmaz srlsek mrsklsnek szempontjbl, viszont csak 0,38 ponttal maradt el a hrom csillagot jelent szinttl, ami mr nem rossz a kategrijban.

Csaldi aut

A csomagtart legnagyobb szlessge 1188 mm, hasznos magassga 779 mm.

Vgl: ami legjobb benne

A hatalmas httt kesztytart 14 literes - ez ppen 15 doboznyi ital befogadsra alkalmas!


A mrkval kapcsolatos cikkek:

Nissan Navara - dupla kabin, dupla kesztytart
Nissan Murano - a tr lmnye, a design diadala
Nissan Pathfinder - ****-os trsteszt
Nissan X-Trail Columbia - mintatermk termkmintval